Oksekød

Du er her

Steak med stegte æg og kaffesovs. Ja, det lyder sjovt, men smager ganske fortrinligt til brunch eller bare som en middagsret. Det er en amerikansk inspireret opskrift, som kan genfindes i mange kogebøger.

Jeg laver som regel roastbeef i en stor gryde fremfor i ovnen, dels fordi det blot er den måde, jeg har lært det på, dels fordi det mig er lettere at få en dejlig skysovs/rødvinssovs bagefter. Det står selvfølgelig enhver frit at tilberede maden, som man vil.

Ikke overraskende er det gode hakkekød vigtigt i en pariserbøf. Derudover elsker jeg alt det dejlige tilbehør, som nærmest får bøffen til at rødme, på grund af al den opmærksomhed den får.

Min mor lavede ofte millionbøf til os unger, og det var bestemt et hit, måske fordi millionbøf har et sjovt navn og ikke smager alt for krydret for den barnlige gane. Det er meget simpelt at lave og ikke særlig dyrt.

En af de traditonelle danske opskrifter, der bestemt ikke er fedtfattig, men tilgengæld smager herligt især i vinterhalvåret. Denne madopskrift er fra min farmor, sådan som hun lærte mig den, hverken bedre eller værre.

Engelsk bøf er jo en populær kødtype i Danmark, og der findes et utal af sovse og tilbehør, der kan gå fint hertil. Denne opskrift på engelsk bøf har jeg lært af en nu pensioneret cykelhandler, der kunne andet med sine hænder end lappe cykeldæk og skifte kædefedt.

Her er et alternativ til den danske hakkebøf. Mens bøfferne passer sig selv i ovnen, kan du tilberede en dejlig grill-sovs. Server retten med kartofler eller en god fyldig salat.

Biksemad er en klassisk dansk ret - skulle man tro. Dog ser man lignende retter i vore nabolande f.eks. pyttipanna i Sverige, som primært adskiller sig fra biksemad i måden man udskærer kartofler og kød på. Biksemad kan laves af gårsdagens rester, hvadenten det er steg, filet eller noget tredie.

Subscribe to Oksekød